Sezona se bliži kraju i vreme je da odložite svoju kosilicu. Očistite je i zaštitite pomoću ovih korisnih saveta kako biste je održali u dobrom radnom stanju i spremili za proleće.

Pravilno zimovanje vaše motorne kosilice ili električne kosilice će osigurati da bude spremna u proleće kada trava ponovo počne da raste. Malo vremena, truda i para mogli bi da vas poštede skupih popravki ili kasnije zamene.

Kako na jednostavan način da očistite vašu kosačicu?

Trava se lako nakuplja ispod kosilica. Dobro čišćenje vaše kosilice pomoći će u sprečavanju korozije.

Pre nego što počnete sa čišćenjem uvek proverite da li je kosilica isključena. Ako koristite benzinsku kosilicu - izvadite svećicu, ako imate električnu kosilicu iskopčajte je iz struje, a za akumulatorsku - izvadite bateriju.

Kako na jednostavan način očistiti vašu kosačicu?

Važno je da kosilica za travu ne sme ni slučajno biti uključena.

Kosačica mora biti podignuta samo na donje točkove, jer ukoliko je okrećemo sa strane može doći do izlivanja ulja, pa će se tako zaprljati karburator i motor. Temeljno je očistite četkom sa čvrstim vlaknima i postavite uspravno. Možete je obrisati krpom.

Temeljito čišćenje i održavanje potrebno je obaviti nakon 24 sata ili pre samog zimskog skladištenja.

BENZINSKE KOSILICE ZA TRAVU: Prljavština se nakuplja u filteru vazduha i svećici zbog motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Benzinski uređaji zahtevaju malo više održavanja i čišćenja u poređenju sa drugim vrstama kosilica za travu.

ELEKTRIČNE KOSILICE ZA TRAVU: Električne kosilice za travu najbolje je uvek suvo čistiti. Ako se koristi previše vode, voda i vlaga tokom čišćenja dolaze u kontakt sa elektromotorom i mogu ga trajno oštetiti.

AKUMULATORSKE KOSILICE ZA TRAVU: Ispravno skladištenje akumulatorskih baterija treba paziti kod akumulatorskih kosilica za travu. Treba ih skladištiti na čistom i suvom mestu u garaži, radionici i sličnim prostorijama.

Zamenite ulje

Četvorotaktni motori zahtevaju zamenu ulja, posebno ako je ulje staro, kontaminirano ili tamno crno. Dok dvotaktni motori ne zahtevaju zamenu ulja, jer se ulje meša sa gasom.

Svećice

Svećice su dizajnirane da se koriste za oko 100 sati košenja i treba ih menjati svake druge godine. Uklonite, proverite i zamenite svećicu ako je korodirana. Premažite navoje smešom protiv zagrejavanja i sledeći put će lakše izaći. Nove svećice poboljšavaju pokretanje i performanse i povoljne su. Tako lako - uklonite svećicu do proleća.

Za njihovo čišćenje potrebno je poprskati svećicu sredstvom za čišćenje i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Ne zaboravite da izribate metalne navoje svećice pomoću žičane četke. Ponovite postupak dok ne uklonite što je moguće više prljavštine.

Očistite motor

Pre nego što počnete čistiti motor svoje kosilice, trebalo bi da izvadite svećicu kako biste sprečili slučajno pokretanje uređaja. Zatim skinite filter motora i odvojite kućište duvača.

Da biste posao obavili pravilno, potrebni su vam crevo za vodu i sredstvo za odmašćivanje motora. Obično je dovoljno koristiti hladnu vodu, odmašćivač i četku za čišćenje motora.

Vodite računa da je motor potpuno hladan pre nego što počnete da ga perete. Izbegavajte čišćenje korodiranih svećica, nisu vredne truda. Samo ih zamenite.

Očekujte da će motor raditi efikasnije nakon čišćenja.

Filteri za vazduh

Začepljen vazdušni filter može biti jedan od glavnih krivaca ako imate problema sa pokretanjem kosilice u proleće. Čist filter obezbeđuje stalan protok vazduha kako bi pomogao motoru da efikasnije sagoreva gas. Ako je papirni filter, zamenite ga. Ako je uljem natopljen sunđer filter, operite ga sapunom i vodom, ostavite da se dobro osuši na vazduhu, dodajte malo čistog ulja i ponovo ga instalirajte. Proverite rashladna rebra i uklonite svu prljavštinu.

Vazdušni filter je potrebno očistiti nekoliko puta u toku godine, i obavezno ga na početku sezone promeniti zajedno sa uljem.

Naoštrite noževe

Oštrica vaše kosilice imala je aktivnu sezonu i preživela kamenje, korenje, granje i sve što vreba na travnjacima.

Tupa sečiva cepaju i oštećuju travu, pa je ona onda sklonija isušavanju. U idealnom slučaju, sečivo treba naoštriti 2-3 puta godišnje. Ako niste pratili, barem to uradite pre zime.

Nosite radne rukavice i oprezno sa uklanjanjem sečiva. Oštrenje se preporučuje samo ako ste imali iskustva.

Naoštrite noževe kosilice

U suprotnom, odnesite noževe u servis za kosilice i prepustite profesionalcu da se pobrine za to. Završite laganim premazivanjem ulja kako biste sprečili rđanje.

Napunite bateriju

Ako vaša kosačica ima bateriju, uklonite je i napunite je do kraja. Vratite bateriju na proleće.

Skladištenje

Odvojite bateriju i svećicu. Čuvajte kosilicu na suvom, zaštićenom mestu kao što je garaža ili šupa. Ako je čuvate na betonskom podu, stavite plastiku ispod kako biste sprečili rđanje. Nikada je ne čuvajte pored peći, bojlera ili uređaja sa kontrolnom lampom.

Produžite vek vašoj mašini

Pripremite kosilicu za zimu i produžite njenu korisnost. Biće oštra, čista i dobro održana.

Osigurajte besprekorno funkcionisanje vaše kosilice tokom hladnih meseci pripremajući je za zimu. Pratite naše stručne savete kako biste sačuvali vitalne komponente, izbegli zamrzavanje motora i obezbedili dugovečnost kosilice, čineći je spremnom za rad čim zima prođe.

Povezani članci