Kako odabrati kosilicu

U zavisnosti od toga koliko želite da potrošite novca, dostupne su razne karakteristike i opcije kosilica. Ovaj vodič za kupovinu kosilica i traktora ističe važne stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odabira različitih vrsta mašina.

Kosilice za hodanje iza

 • Ručno vs. samohodno: Ručne kosilice su obično pristupačnije. Samohodni modeli crpe energiju iz motora za pogon točkova, što ih čini lakšim za manevrisanje ako imate veliko dvorište ili živite na nagnutom terenu.
 • Tip pogona: Pogon na sva četiri točka nudi najbolju vuču na padinama, a onda i pogon na zadnjim točkovima. Pogon na prednje točkove, koji ćete videti na većini modela, je dobro prilagođen za ravne parcele, ali nije najbolji izbor ako skupljate otkos. Kada se vreća napuni, može uzrokovati da prednji točkovi izgube deo vuče.
 • Kvačilo za sečivo: Kada otpustite ručicu, kvačilo zaustavlja sečivo, ali ne i motor, tako da ne morate ponovo da pokrećete motor da biste ispraznili punu vreću otkosa ili pomerili granu ili drugu prepreku.
 • Otvor za pranje: Otvor za pranje olakšava čišćenje donje strane kosilice. Prihvata priključak za crevo za čišćenje otkosa, čime se eliminiše potreba za naginjanjem mašine.
 • Električni start: Na benzinskim modelima, ova karakteristika vam omogućava da pokrenete motor jednostavnim pritiskom na dugme, umesto povlačenjem užeta. Sve električne kosilice se ovako pokreću.
 • Režim rada: Na samohodnim modelima, ova karakteristika vam omogućava da kontrolišete sečiva i kretanje kosilice nezavisno. Kosilica može da vas vuče gde želite, bez angažovanja sečiva oko kamenja, peščanih područja, popločanih staza ili drugih delova vašeg dvorišta koje ne želite da kosite. Ovo pomaže u zaštiti sečiva i površina - a možda i vaših leđa ako je šetnja duga.
 • Jednoručna podešavanja visine: Ova karakteristika vam omogućava da podignete ili spustite čitavu palubu kosilice odjednom.
 • Sklopiva ručka: Modeli sa sklopivom ili preklapajućom ručkom zahtevaju manje prostora za skladištenje.
 • Uspravno skladištenje: Gotovo sve električne kosilice mogu se skladištiti vertikalno u garaži. Neke motorne kosilice imaju specijalne zaptivke motora koje omogućavaju uspravno skladištenje, bez rizika od curenja ulja ili benzina.
 • Zamenjiva baterija: Neki proizvođači prave trimere za travu, duvače lišća, motorne testere, pa čak i bacače snega koji mogu koristiti istu bateriju koja pokreće njihove kosilice. To vam može uštedeti novac ako kupujete drugi alat bez baterije.

Traktorske kosilice

 • Merač sati: Ovaj merač pokazuje koliko dugo je motor radio i može vam pomoći da pratite kada je vreme za promenu ulja ili drugo održavanje. Nekoliko modela se može povezati sa aplikacijom za pametni telefon putem Bluetooth-a kako bi pratili održavanje i naručivanje delova.
 • Merač goriva: Traktor sa izrezom koji vam omogućava da vidite nivo goriva - po mogućstvu sa sedišta - je idealan.
 • Tempomat: Kao kod automobila, tempomat vam omogućava da zaključate brzinu.
 • Hidrostatski prenos: Ovo omogućava traktorima da brzo i glatko menjaju brzinu bez potrebe za dodatnim kontrolama. Većina se sada kontroliše pedalom umesto ručicom.
 • Električni prekidač za pogon: Ovaj prekidač vam omogućava da angažujete sečiva bez povlačenja ručice, što je malo zgodnije i može produžiti vek trajanja remena.
 • Sigurnosni prekidač za vožnju unazad: Košenje unazad može predstavljati opasnost za druge u blizini. Kosilice sa sigurnosnim prekidačem za vožnju unazad zahtevaju od korisnika da namerno pritisne dugme ili okrene ključ da bi omogućio tu funkciju.
 • Usko okretanje: Upravljanje na sva četiri točka omogućava traktorima da se okreću gotovo isto kao kosilice sa nultim radijusom okretanja. Samo imajte na umu da noviji modeli traktora sa upravljanjem na dva točka mogu da se okreću usko, ali ne tako usko kao modeli sa četiri točka ili nultim radijusom okretanja.
Vodič za kupovinu kosilica i traktora

Vrste kosilica

Naše opcije za kosilice kreću se od ručnih modela na benzin od 20tak hiljada dinara do traktora za travu na benzin ili bateriju koje mogu koštati preko 3 miliona dinara.

➤ Motorne kosilice

Kosilice na benzin nisu ograničene kapacitetom baterije i mogu kositi mnogo veća dvorišta u jednom potezu. Dolaze u modelima na guranje i samohodnim modelima i obično koštaju manje od svojih baterijskih pandana, iako biste mogli dugoročno potrošiti više na gorivo i održavanje. Većina benzinskih kosilica seče po širini oko centimetar više od svojih baterijskih pandana.

Dvorišta površine od četvrt do pola hektara.

Mogu podneti dugu ili gustu travu i korov, a mogu skupljati, bočno izbacivati i malčirati otkos. Takođe koštaju manje i rade mnogo duže od svojih baterijskih pandana.

Benzinske kosilice zahtevaju redovne servise, promene ulja i oštrenje sečiva.

➤ Traktori za košenje trave

Traktor kosilice mogu kositi dva do tri puta brže od običnih ručnih kosilica, što ih čini najprikladnijim za veća dvorišta. Većina modela kosi u širini od 106 do 122 cm i može skupljati, malčirati i bočno izbacivati otkos.

Dvorišta veća od pola hektara.

Upravljanje njima je lako i poznato jer koriste volan, kao automobil. Modeli imaju udobna sedišta sa visokim naslonom i olakšavaju uključivanje sečiva i podešavanje visine košenja.

Zahtevaju redovne servise, promene ulja i oštrenje sečiva.

➤ Baterijske kosilice

Kosilice na baterije koriste punjive litijum-jonske baterije i dostupne su u modelima na guranje i samohodnim modelima. Naša testiranja su pokazala da najbolje kosilice na baterije kose travu jednako dobro kao i njihovi benzinski pandani. Većina ovih kosilica seče u širini od 32 do 42 cm.

Dvorišta do jedne trećine hektara.

Većina baterijskih kosilica se pokreću jednostavnim pritiskom na dugme, ne proizvode izduvne gasove i rade tiše od benzinskih modela. I ne zahtevaju promenu ulja ili česte servise.

Kosilice na baterije zahtevaju malo održavanja osim oštrenja sečiva.

➤ Robotske kosilice

Niskoprofilne kosilice na baterije manevrišu same po vašem dvorištu. One kose samo unutar granica koje odaberete, koristeći GPS navigaciju ili senzore povezane sa žicama instaliranim oko vašeg travnjaka, a zatim se automatski vraćaju na svoje stanice za punjenje. Ove jedinice imaju niske palube i nisu dizajnirane za košenje visoke trave.

Travnjake koji se često kose.

Robotske kosačice vam mogu uštedeti vreme i trud redovnog košenja. Mogu čak kositi i usred noći. Pošto su na baterije, tihe su i ne zagađuju. Možete ih kontrolisati daljinskim - da kose dok ste van kuće.

Donja strana robotske kosilice zahteva redovno čišćenje, a sečivo treba menjati jednom ili dvaput u sezoni. Povremeno proveravajte žice i stanicu za punjenje kako biste osigurali da su u dobrom stanju i da rade ispravno. Mini garaža može zaštititi stanicu za punjenje i kosilicu od grana koje padaju i vremenskih uslova, ali ne nužno i od životinja.

Brendovi kosačica

Jedni od najzastupljenijih brendova kosilica kao i traktora za košenje trave jesu Cub Cadet i Husqvarna.

Cub Cadet - proizvodi i prodaje kosilice, traktore i kosilice sa nultim radijusom okretanja. Proizvodi i samohodne i ručne kosilice sa motorima koje proizvode Cub Cadet i Honda. Matična kompanija Cub Cadet-a je Stanley Black & Decker.

Husqvarna - proizvodi traktore, kosilice sa nultim radijusom okretanja i robot kosilice. Njihovi traktori za travu su potpuno opremljeni i imaju širine paluba u rasponu od 107 do 137 cm, koji su najprodavaniji. Većina modela ima hidrostatičke pogonske sisteme i Briggs & Stratton motore.

Povezani članci