Nema ništa poput osećaja sveže pokošenog travnjaka u proleće, kada se priroda budi iz zimskog sna. Da biste uživali u zdravom i bujnom travnjaku tokom narednih meseci, ključno je posvetiti pažnju pravilnom održavanju. Jedan od ključnih elemenata koji može transformisati vaš travnjak je malčiranje.

U ovom blogu istražićemo zašto je malč važan za zdravlje trave, kako ga pravilno primeniti i koje benefite možete očekivati. Pripremite se da oživite svoj travnjak i stvorite prostor za savršene prolećne trenutke na otvorenom!

Malčiranje trave

Kako malčiranje funkcioniše?

Malčiranje pomaže zemlji da zadrži vlagu stvaranjem senke i delujući kao pokrivač. To znači da voda može efikasnije ostati u zemljištu i ne isušuje se previše brzo. Malčiranje takođe pomaže rastu biljaka formiranjem zaštitnog sloja protiv jakih kiša i niskih temperatura. Tokom vremena, biljni materijal korišćen za malčiranje razgrađuje se od strane glista i organizama koji žive u zemlji u prirodno đubrivo i hranljive materije za biljke.

Veliki broj prirodnih supstanci je pogodan za upotrebu kao materijal za malč, od seckane kore do strugotine. Pogledajte naše predložene materijale i njihove namene.

 • Usitnjeno drvo - pogodno za upotrebu ispod ukorenjenih živih ograda i drveća. Idealno kao pokrivač staza. Može ubrzati rast biljaka zbog visokog sadržaja azota koji se oslobađa tokom razgradnje.
 • Otkos trave - može se koristiti u svim delovima bašte. Koristite sloj debljine otprilike 2 do 3 cm na cvetnim lejama i oko biljaka. Nemojte nanositi deblji sloj jer se otkosi mogu slepiti i gušiti zemlju.
 • Lišće - lišće breze, javora, bukve i svih voćaka može se slobodno koristiti. Lišće oraha, kestena i hrasta treba koristiti u malim količinama i mora se mešati s drugim lišćem za malčiranje, jer sadrže visok nivo taninske kiseline koja je teško razgradiva i negativno utiče na nutritivni balans u zemljištu.
 • Seckana kora - suzbija korove i druge neželjene biljke. Pogodna samo za staze i ispod cveća, voćaka i grmova, jer može dovesti do visokog nivoa taninske kiseline u zemljištu. Nije pogodna za povrće i grmlje. Trebalo bi koristiti sloj debljine najmanje 10 cm kako biste iskoristili njenu punu efikasnost.
 • Šljunak, škriljac i kamenčići - ekonomično. Za upotrebu oko višegodišnjih biljaka i grmova. Preporuka: koristite svetlije varijante na sunčanim mestima jer se ne zagrevaju tako brzo. Tamne varijante zadržavaju toplotu duže. Nije pogodno za gustu zemlju zbog svoje težine.

Malčiranje za vaš travnjak - postignite bujnu zelenu travu, prirodno

Vaš travnjak može imati koristi od organske tehnike malčiranja. Zapravo, ne samo da malčiranje vraća prirodne hranljive materije travi, već vam štedi i vreme i napor. To je zato što više ne morate skupljati otkose u košari za sakupljanje trave, jer malč-motori ove otkose raspršuju po travi. Tako se kombinuju tri ključna koraka svakog režima održavanja travnjaka - košenje, uklanjanje otkosa i đubrenje - sve to u jednom koraku.

Malč-motori - olakšajte baštovanstvo, poboljšajte zdravlje travnjaka

Manje je više - to svakako važi za malčiranje vašeg travnjaka. Kada koristite motor motorne kosilice, ne morate prazniti košaru za sakupljanje niti se brinuti o otkosima, a manje je potrebno i za đubrenje travnjaka. To znači da imate više vremena koje možete provesti na drugim mestima u vašem dvorištu, znajući da vaša trava dobija upravo ono što je potrebno.

Preporučene kosilice sa funkcijom malčiranja:

Saveti za malčiranje

Da biste postigli najbolje rezultate prilikom malčiranja vašeg travnjaka, važno je da otkosi trave ostanu na površini travnjaka. Pazite da nema previše otkosa i da su fino iseckani i ravnomerno raspoređeni. Azot koji sadrže brzo će se mineralizovati i biti dostupan biljkama trave. Pratite naše savete:

 • Ako malčirate travnjak, kosite travu češće.
 • Prilikom košenja, trebalo bi da sečete travu za otprilike trećinu njene visine - manje ako je vreme vrlo suvo.
 • Kosite kada je trava suva, ako je moguće. Ako morate kositi kada je vlažna, kretajte se malo sporije i postavite veću visinu košenja.
 • Uvek koristite najvišu brzinu (punu snagu) i pobrinite se da su noževi oštri.
 • Redovno proveravajte kućište kosilice i očistite od ostataka trave.
 • Menjajte pravac košenja. Ovo će značiti da će se trava efikasnije sakupljati, a malčirani otkosi će se ravnomerno raspoređivati.

Uticaj na zdravlje trave

- Obogaćivanje zemljišta - organski malčevi se vremenom razgrađuju, obogaćujući zemljište esencijalnim hranljivim materijama koje podstiču zdrav rast trave.

- Suzbijanje korova - malč deluje kao prirodna barijera protiv korova, sprečavajući rast korova blokiranjem svetlosti i inhibicijom klijanja.

- Zadržavanje vlažnosti - pravilno malčiranje pomaže u zadržavanju vlage u zemljištu, smanjujući potrebu za zalivanjem i promovišući otpornost na sušu kod trave.

Malčirana trava - pre i posle

Prikaz pre i posle: transformacija bašte malčiranjem

Zašto je malčiranje tokom košenja postalo popularno?

Malčiranje tokom košenja znači manje stvaranje sloja pokrivača i starog travnjaka, jer trava sama može bolje rasti.

Tada travnjak nema prostora za korov i mahovinu, pa tako ostaje samo besprekoran izgled.

Odlaganje zelenog otpada je još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir, a tu je i dodatna korist koju pruža malčiranje.

Malčiranje trave – za najbolje rezultate!

Iz svega priloženog možemo zaključiti da pravilno malčiranje trave nije samo korisno za estetiku vaše bašte, već ima dubok uticaj na zdravlje i vitalnost trave.

Implementacija pravilnih tehnika malčiranja uz odabir odgovarajućeg malča može transformisati vašu baštu u predivnu zelenu oazu. Zato još danas odaberite odgovarajuću motornu kosilicu u skladu sa vašim uslovima i budžetom i uživajte u odličnim rezultatima koji će veoma brzo postati vidljivi.

Povezani članci