Kosilica ne može da se pokrene - to može biti frustrirajuće kada dođe vreme da pokosite travu. Ovo je problem koji se može pojaviti bilo kada, od proleća do jeseni, bez obzira na vrstu kosilice koju imate (osim ako ne koristite ručnu kosilicu).

Pročitajte u nastavku 8 razloga zašto vaša kosilica možda ne može lako da se pokrene i načine kako da to brzo popravite.

1. Kosilici treba servis

Vaša kosilica je stajala u garaži cele zime. Možda niste pravilno pripremili kosilicu za zimu na kraju jesenje sezone košenja. Sada je proleće i treba da kosite, ali vaša kosilica neće da se pokrene.

Možda joj je potreban servis, koji se sastoji od promene ulja, svećice i filtera vazduha (ili bar njihovog čišćenja).

2. Ventil poklopca rezervoara za gorivo treba očistiti

Upravo ste servisirali kosilicu ali ona i dalje neće da se pokrene i ostane da radi. Radi neko vreme, a zatim se ugasi. Ovo može da znači da treba da očistite ventil poklopca rezervoara za gorivo.

Ova funkcija oslobađa pritisak, omogućavajući gorivu da glatko teče iz rezervoara do karburatora kosilice. Kada ne radi ispravno, gasna isparenja počinju da se nakupljaju. Kada nakupljanje postane prekomerno, na taj način se sprečava gorivo da glatko teče iz rezervoara do karburatora.

Rešenje problema je često jednostavno: odvrnite poklopac rezervoara. Ovo bi trebalo da reši vakuum i omogući vam da pokrenete kosilicu. Ali ako to ne uspe, možda ćete morati da kupite novi poklopac rezervoara.

3. Treba je pokrenuti na čvrstoj površini

Još jedan problem nakon servisa može biti mesto gde pokušavate da pokrenete kosilicu. Ako ste pokušavali da je pokrenete na travi, pokušajte da je premestite na glatku, popločanu površinu, kao što je vaš prilaz.

Iako su kosilice dizajnirane za košenje trave, može biti teško pokrenuti ih na travi jer trava ometa rotaciju noža kosilice pre nego što dobije priliku da se pokrene.

4. Moguće je da je filter za gorivo neispravan

Tokom servisa ste obradili filter vazduha, ali vaša kosilica ima još jedan filter: filter za gorivo. Ovaj filter zaustavlja prljavštinu da ne uđe u vaš karburator, gde bi mogla da začepi gorivo.

Ako ste eliminisali druge moguće izvore problema i sumnjate da filter za gorivo možda treba zameniti, odnesite kosilicu u servis.

Pošto različite kosilice imaju različite vrste filtera za gorivo (i ovaj popravak je složeniji od ostalih), najbolje je da to prepustite profesionalcu koji će odmah znati koji vam treba i kako da obavi posao pravilno.

Nož kosilice je začepljen

5. Nož je začepljen

Ako vaša kosilica stane usred košenja, može biti da je došlo do začepljenja na nožu. Nož kosačice može biti tup i da ne seče travu, ili da su se otkosi trave toliko nakupili na reznom delu da ometaju samo okretanje noža. Ili, vaša trava može biti previsoka, što izaziva zaglavljenje.

U prva dva slučaja, proverite da li je uređaj isključen, pustite ga da se ohladi i okrenite ga na stranu.

Ako nož izgleda tup, skinite ga i naoštrite. Ako su otkosi trave jako nakupljeni na reznom delu, uklonite je.

U slučaju da je trava previsoka, morate promeniti pristup košenju. Umesto da držite kosilicu ravno prema površini, podignite prednja dva točka od površine tako što ćete pritisnuti na upravljačku polugu. Ovo sprečava nož da seče previše trave odjednom.

6. Prešli ste preko nečega i zaglavilo se

Sve ide kako treba, ali ste iznenada čuli neki metalni zvuk i vaša kosilica se ugasi. Možda ste prešli preko komada žice koji se omotao oko vašeg noža, sprečavajući ga da se okreće.

Proverite da kosilica nije uključena, pustite je da se ohladi, okrenite je na stranu, pregledajte ispod reznog dela da li postoji strani predmet i uklonite ga ako ga nađete.

7. U rezervoaru nema dovoljno benzina

Recimo da znate da je vaša benzinska kosilica u odličnom stanju i da je pravilno koristite. Ne zanemarujte očigledno: može biti pitanje oko izvora energije.

Proverite da li u rezervoaru ima benzina. Čak i ako ga ima, pokušajte da se setite kada ste sipali taj benzin. Ako je benzin star, ispraznite ga i zamenite svežim.

8. Vaša električna kosilica nije napunjena

Recimo da je vaša električna kosilica nova ili da znate da je u vrhunskom stanju i da je pravilno koristite. Kod modela sa kablom, proverite da li je pravilno priključena, da li je kabl oštećen, da li je utičnica ispravna ili da nije u vašem području nestala struja.

U slučaju kosilica koje rade na baterije, budite svesni da ne treba dugo da se baterija isprazni i da je potrebno ponovno punjenje.

Ako ste sve pokušali, a kosilica i dalje neće da se pokrene

Ako ste pokušali sve navedene trikove, ali i dalje vaša kosilica ne može da se pokrene, vreme je da razmislite o kupovini nove kosilice.

Bilo da su to motorne kosilice ili električne kosilice, pogledajte ponudu koju imamo i odlučite se za odgovarajuću vašim uslovima.

Povezani članci