Orezivanje žive ograde - saznajte sve što treba da znate o oblikovanju žive ograde kako biste mogli odmah da počnete.

Živa ograda ukrašava mnoge bašte i služi kao barijera za privatnost prema komšijama.

Bilo da se radi o živoj ogradi od tuje, šimšira ili bukve, ova popularna vegetacija zahteva odgovarajuću brigu kako bi se optimalno razvila. Međutim, kada je najbolje vreme za savršeno oblikovanje žive ograde? I kada treba zastati kako biste zaštitili biljku?

U ovom blogu istražujemo ova pitanja i razmatramo vrste izvora napajanja za trimer za živu ogradu, ističući koji je najbolje prilagođen vašoj bašti.

Kada je pravo vreme?

Živu ogradu stariju od dve godine treba oblikovati u željeni oblik barem jednom godišnje, idealno dva puta godišnje. Svako oblikovanje podstiče rast žive ograde.

Optimalno vreme može da varira u zavisnosti od vrste biljke, ali uopšteno, prvo orezivanje žive ograde treba obaviti do kraja februara ili početkom marta, pre nego što se pojave prvi izdanci. Naknadni brzi rast pomoći će da se sakriju neugledne površine rezanja i rezultiraće gustom ogradom.

Drugo oblikovanje može se obaviti tokom leta ili jeseni, u zavisnosti od vrste biljke.

Spoljna temperatura je ključna: nikada ne oblikujte živu ogradu na temperaturama nižim od 5°C. Novi izdanci koji nisu potpuno razvijeni mogu biti oštećeni mrazom.

Oblikovanje rezova nikada ne bi trebalo da se obavlja na temperaturama ispod nule ili direktnom sunčevom svetlošću, jer su sveže površine reza veoma podložne takvim uslovima!

Kako pravilno oblikovati živu ogradu?

Godišnji rast žive ograde nikada ne bi trebalo potpuno oblikovati nazad (čak i van zaštićenog perioda). U zavisnosti od vrste biljke, optimalno oblikovanje podrazumeva oblikovanje do polovine ili maksimalno jedne trećine dužine mladih izdanaka.

Živa ograda uvek treba da bude oblikovana u blago konusni ili trapezni oblik. Ovo osigurava da donji deo žive ograde dobije dovoljno svetlosti i sprečava stvaranje golog mesta na ovom području. Blago suženje na vrhu takođe je preporučljivo, jer pomaže u sprečavanju prekomerne akumulacije snega na živoj ogradi tokom zime, smanjujući rizik od lomova pod težinom snega.

Pravi alat

Trimeri za živu ogradu dostupni su u različitim modelima, bilo da se radi o trimeru na benzin, električnom trimu za živu ogradu ili bežičnom trimeru za živicu – pitanje ostaje isto: sa ili bez kabla?

Motorni trimer za živu ogradu

Benzinski trimer za živu ogradu koristan je za dugačke i visoke žive ograde. Ako želite da oblikujete takvu ogradu, potrebno je mnogo snage i izdržljivosti. Moćni motor ovih trimera omogućava čak i sečenje debljih grana.

Modele koje imamo u ponudi su:

Električni trimer za živu ogradu

Električni trimer za živu ogradu nikada ne ostaje bez napajanja. Dok benzinski trimer troši gorivo, električni trimer stalno je snabdeven električnom energijom. Pored toga, električni trimer za živu ogradu izuzetno je lakši u poređenju sa onim na benzinski pogon. 

Modele koje imamo u ponudi su:

Makaze koje su se pokazale sjajno a bez kabla i motora su - Makaze za živu ogradu HS 116.

SAVET: Za posebno visoke žive ograde, naši teleskopski trimeri za živu ogradu su izuzetno pogodni. U zavisnosti od potrebe, drška se može podešavati ili produžavati kontinuirano.

Modele koje imamo u ponudi su:

Zavisno od toga koliko je visoka, koliko je stara ili koliko je dugačka vaša živa ograda, izbor vašeg trimer za živu ogradu je na vama. Sa svakim modelom, garantovano ste dobro pripremljeni za svaki izazov i možete oblikovati vašu živu ogradu u željeni oblik.

Bez održavanja, makaze će postati tuplje

Osim pogona, kvalitet oštrice takođe određuje upotrebljive rezultate. Nakon sečenja, često ostaju biljni sokovi. Ovi lepljivi ostaci mogu se lako ukloniti posle svake upotrebe sa rastvaračem smole i mekom krpom. Za teže zaprljanje poput lišća ili grana, možete ih ukloniti ili rukom (obavezno nosite zaštitne rukavice) ili četkom. Za održavanje oštrice, može se koristiti sprej za negu. Takođe, preporučljivo je čuvati je direktno u ulju.

Gde staviti ostatak od oblikovanja?

Postoji mnogo načina da se iskoriste ostaci od oblikovanja. Prvo, možete usitniti ostatke pomoću naše električne drobilice za granje. Zatim, imate slobodu izbora: kompostiranje ili pravljenje vašeg sopstvene malča.

Povezani članci