Sanjate o prelepom vrtu ili cvetnom balkonu ovog proleća? Evo nekoliko ključnih koraka za postizanje toga:

SAVETI ZA OREZIVANJE BILJAKA

Očistite biljke od suvih ili suvišnih delova kako biste im omogućili zdrav rast. Koristite makaze za orezivanje za ovaj posao.

VREME ZA OREZIVANJE: Najbolje je orezivati biljke pre prvog pupoljka. To će ih pripremiti za obilan rast.

Tokom zime, saksije biljaka mogu formirati 'vodene izdanke'. To su dugi, mekani, svetlo zeleni ili svetlo žuti izdanci koji se razvijaju kada nema dovoljno svetla. Da biste sačuvali zdravlje vaših biljaka, prioritetno uklonite ove izdanke. Nakon što ih podšišate, postavljanje saksija sa biljkama na toplo i svetlo mesto sprečiće ponovno formiranje novih vodenih izdanaka.

Orezivanje biljaka

KAKO PRAVILNO OREZATI BILJKE: Uklonite stare i suve delove biljaka, i to direktno na stablu ili debljoj grani.

Ako želite da razredite biljke koje su previše narasle, umesto da ih previše odrežete, odsecite ih u etapama dok cela biljka ne bude smanjena po veličini nakon nekoliko godina.

SAVET: Nemojte jednostavno odseći biljke koje su previsoke na istoj visini. Umesto toga, skratite grane za trećinu. Time ćete dodati oblik biljci. Malo strpljenja se isplati, jer je alternativa ostati bez cvetova cele godine. Jednostavno pravilo koje vredi zapamtiti je sledeće: što tvrđe orezivanje, to duže traje cvetanje.

Prateći ove jednostavne korake, možete stvoriti prelep vrt ili balkon koji će oživeti živopisnim bojama ovog proleća.

PREMEŠTANJE I PRESAĐIVANJE UČINJENO LAKO

Sa saksijskim biljkama, saksija će vremenom postati premala i biljka će morati biti premeštena u veći prostor. Za stare saksije, ovo će biti potrebno svake dve do tri godine, zavisno o brzini njihovog rasta. Mlađe biljke mogu zahtevati presađivanje svake godine. Ako je koren već izlaze iz rupa za odvod vode, definitivno je vreme za presađivanje.

Važna je ne samo veličina saksije: biljke zahtevaju novo zemljište redovno. Staro zemljište se ispira, gubi hranljive materije i postaje nestabilno.

Savet: Sveže zemljište obezbeđuje biljku svežim hranljivim materijama, ima više rezervoara vode, i ne morate je toliko zalivati. Biljke sa balkona treba svake godine presaditi u novo zemljište.

VREME I PRIPREMA: ŠTA VAM JE POTREBNO ZA PRESAĐIVANJE

Osim novog zemljišta, potrebne su vam saksije za biljke, mala lopata i đubrivo. Za saksijske biljke, dugačak nož može biti od pomoći da se koren lakše izvadi iz saksije. Nedavno kupljene biljke sa balkona mogu se odmah presaditi u novu saksiju.

IZBOR PRAVOG ZEMLJIŠTA I SAKSIJE

Izbor pravog zemljišta u potpunosti zavisi o dužini vremena koje će biljka provesti u saksiji. Za sezonsko sadnju, dobro "kućno" zemljište iz bašte je dovoljno; zemljište bez treseta je poželjno iz ekoloških razloga.

Ako biljka treba ostati u saksiji duže vreme, preporučuje se visokokvalitetno zemljište za presađivanje.

Prilikom odabira odgovarajuće saksije, pobrinite se da ima široku osnovu i da nije viša od svoje širine. To osigurava da se neće lako prevrnuti. Kamenčići korišćeni kao drenaža mogu je otežati i učiniti još stabilnijom. Klasične su saksije od gline i terakote. One su teške, ali ipak imaju svoje prednosti: materijal štiti korene od toplote na sunčanim mestima i od mraza zimi.

Za one koji vole estetiku kamena i terakote ali bi radije odabrali povoljniju verziju, postoji mnogo plastičnih saksija sa istim dizajnom. Plastična saksija obično zadržava vlagu u zemlji duže vreme jer voda ne može ispariti kroz zidove.

Pobrinite se da saksija ima rupu za odvod vode. Prevelika količina vode može naškoditi bilo kojoj biljci.

Presađivanje biljke

UPUTSTVA ZA PRESAĐIVANJE

Nova saksija treba da bude za dva prsta šira od stare.

Za veoma velike biljke koje ne želite da premeštate u veću saksiju, možete jednostavno smanjiti veličinu korenovog sistema.

Da biste to uradili, izvadite biljku iz saksije i odsecite ga oko celog obima sa dugim nožem dok ne izgleda kao kocka. Zatim vratite biljku u staru saksiju sa svežom zemljom.

Preko rupe za odvod vode stavite pamučnu krpu ili novine da biste sprečili ispadanje zemlje.

Napunite nešto zemlje, zatim stavite biljke i napunite saksiju skoro do ivice.

Blago pritisnite biljke sa obe ruke tako da između vrha zemlje i ivice saksije ostanu 2-3 centimetra, zavisno od veličine.

TRIKOVI ZA LAKŠE PRESAĐIVANJE

Rupe za odvod vode treba da budu samo nekoliko centimetara široke, inače će se saksija isprazniti. Drenaža osigurava da višak vode nađe put iz saksije.

Ako je moguće, postavite saksiju na ravno kamenje ili nekog postolja kako biste sprečili ulazak mrava i omogućili bolje oticanje vode.

Imati dovoljno prostora između nivoa zemlje i vrha saksije posebno je korisno za biljke koje traže dosta tečnosti. Sipajte vodu i ona će biti zadržana unutar tog prostora, a zatim će polako oticati.

Malčiranje takođe funkcioniše u saksiji. Kamenčići su efikasni, a mogu se koristiti i otkosi trave.

Mineralna đubriva su najbolja opcija.

Za saksije sa ugrađenim rezervoarima za vodu, imajte na umu da samoodrživost ugrađenog rezervoara počinje da radi tek posle četiri nedelje. Toliko dugo biljkama treba da se ukorene. Do tada, morate normalno zalivati.

SEJANJE U PROLEĆE

Kada je u pitanju dodavanje novih biljaka u vašu baštu, sejanje semena je jako jednostavno, i pruža ključne prednosti u odnosu na kupovinu mladih biljaka.

Pre svega, izbor sorti semena mnogo je veći od raznovrsnosti mladih biljaka koje su obično na prodaju.

Paketi semena su takođe mnogo jeftiniji od mladih biljaka.

I još jedna prednost: ako tražite retke biljke, sejanje je najbolja opcija jer često ne postoje kao mlade biljke.

Sejanje u proleće

PRIPREMA ZA SEJANJE

Biće vam potrebni: semena, široka ravna letvica kao drveni štap, posude za sejanje, široki komad drveta za pritiskanje, male saksije i zemljište za sejanje.

Preporučuje se korišćenje posebnog zemljišta za sejanje samo kada seju semenke. Jer je zemljište siromašno hranljivim materijama, a mladice su prinuđene da budu aktivne i formiraju mnogo korena kako bi zadovoljile svoje potrebe za hranom. Rezultirajući izdanci kasnije osiguravaju da se mlade biljke razvijaju u snažne na pravom zemljištu.

Ako sejemo direktno u polje, tada zemljište za sejanje nije potrebno.

Prilikom sejanja, uvek treba obratiti pažnju na higijenu i očistiti stare posude za seme toplom vodom, jer su mlade biljke vrlo osetljive. Štetne gljive mogu oštetiti seme ili ga potpuno uništiti.

Posude za sejanje se obično koriste za manje semenke, i za biljke i povrće koje zahtevaju puno toplote za klijanje (npr. paradajz ili patlidžan).

Savet: Možete kupiti posude za sejanje, ili jednostavno koristiti bilo koju plitku, pravougaonu plastičnu posudu, ili čak napraviti svoje od novina.

Kada koristite posude za sejanje, možete ih postaviti na toplo mesto u vrtu ili čak unutra .

Nisu sva semena za klijanje u posudama za sejanje. Letnja biljke možete direktno sejati u leju, poput šargarepe.

Iz svega ovoga donosimo zaključak da - orezivanje, presađivanje i sejanje predstavljaju ključne korake u očuvanju zdravlja i lepote naše bašte tokom proleća. Ovim osiguravamo optimalan rast i razvoj naših biljaka. Uz pažljivo izabrane tehnike i pravilnu negu, naša bašta će procvetati u punom sjaju, donoseći radost i inspiraciju tokom cele sezone.

Neka dođe proleće!

Za sve vaše baštenske alate, kliknite ovde da vidite naš asortiman makaza za orezivanje, sekača i testera za orezivanje - za precizno sečenje i optimalno zdravlje vaših biljaka.

Orezivanje voća

Povezani članci