Duvač za lišće predstavlja jednostavan uređaj koji je prilično lak za upotrebu. Međutim, postoje neki trikovi i tehnike koje zaista mogu olakšati vašu svakodnevicu.

Ovladajte alatom

Izaberite najprikladnije vreme za duvanje lišća u vašem dvorištu.

Duvanje suvog lišća je veoma lako; vlažno lišće, s druge strane, zahteva veći napor. Nikako ne pokušavajte da čistite vaš vrt tokom kišnih dana, jer će se lišće lako lepiti jedno za drugo i biće izuzetno teško ukloniti ga.

Sačekajte da se sunce pojavi i lišće osuši. Što je vreme suvlje, to bolje. Zapamtite da ne bi trebalo da koristite duvač lišća ako ste nedavno koristili đubrivo, herbicide ili pesticide, jer bi hemikalije mogle da se rasprše u vazduh, izlažući vas i vašu porodicu njihovim štetnim dejstvima. Uvek je najbolje da prvo oduvate lišće iz vrta, a tek onda da primenite ove proizvode.

Tokom duvanja lišća, trudite se da pratite pravac vetra. Osetite iz kog smera duva vetar i pomozite da lišće odnesete što dalje od vašeg dvorišta sa znatno manje truda. Ovo će olakšati posao da duvač za lišće uštedi energiju.

Podelite posao

Ne pokušavajte da oduvate svo lišće odjednom, jer ćete stvoriti veliku gomilu lišća koju bi i najslabiji vetar mogao da raznese. Samo ćete premeštati gomile sa jednog kraja na drugi – a to svakako nije ono što želite!

Razmislite o tome da podelite vrt na manje, lakše za upravljanje sekcije. Čak ne morate da sve oduvate istog dana. Ako imate veći vrt, možda je dobro da napravite plan.

Usmerite lišće u male gomile na svakom uglu dvorišta. Trudite se da ga smestite na staru ceradu kako biste ga kasnije lakše preneli do kante za smeće ili veće gomile.

Počnite od jednog kraja vrta i duvajte lišće i otpatke u malu gomilu. Obratite pažnju i na teže dostupna područja (npr. grmlje, žbunje i drveće).

Budite precizni i dosledni. Zamislite da provodite čitavo popodne praveći veliku gomilu lišća u centru dvorišta, samo da bi vetar sve razneo u jednom trenutku.

Potreba za brzinom

Duvanje lišća sa šljunkovite staze nije isto kao duvanje lišća sa travnjaka. Budite oprezni pri korišćenju duvača lišća na tvrdim površinama.

Brzina je važna, ali se pobrinite da usporite kad je to potrebno. Svojoj bašti ćete naneti više štete nego koristi ako preterate sa brzinom: kamenje i prljavština letiće na sve strane, a trava će biti oštećena. Odvojite malo vremena i obavite ga kako treba.

Pobrinite se da koristite pravi ugao. Ako ne obratite pažnju na ugao, verovatno ćete završiti tako da duvate lišće u različitim pravcima. Pravilno pozicioniranje duvača lišća je ključno.

Vrh duvača lišća uvek treba da bude usmeren prema dole. Na ovaj način vazduh se koncentriše u manju površinu, pružajući veću kontrolu i preciznost. Plitak ugao će pomeriti lišće napred umesto nagore. Držanje duvača blizu tla takođe sprečava prašinu da se podiže prema gore.

Čak i ako je vaša tehnika savršena, nikada nećete moći ukloniti svako lišće sa svog travnjaka. Nemojte da vas to obeshrabri i ne gubite više vremena nego što je potrebno pokušavajući ukloniti svaki pojedinačni list. Duvanje lišća omogućava travi da diše i apsorbuje više vode. Nešto lišća tu i tamo neće naškoditi vašem travnjaku.

Glavna svrha duvača lišća je, pa, duvanje lišća - i to znamo.

Ali ih takođe možete koristiti i za sušenje vašeg automobila - da, dobro ste čuli! Sušenje automobila nakon pranja može biti naporan posao, posebno tokom zime. Duvač lišća će sprečiti bilo kakve mrlje na boji vašeg automobila tako što će potpuno osušiti površine. Ko bi rekao?

Međutim, samo najmoćniji duvači lišća su prikladni za ovu svrhu.

5 načina da koristite duvač za lišće kao profesionalac

Ako tražite moćan, ali ekonomičan duvač lišća koji može obavljati ove zadatke, definitivno treba da istražite one koje imamo u ponudi.

Povezani članci