Kako se brinuti o travnjaku u jesen - 6 najboljih saveta

Jesen donosi više od samo čišćenja lišća i pripreme za predstojeće hladnije mesece.

Evo nekoliko lakih saveta za održavanje travnjaka u jesen koje će vam pomoći da postavite temelj za savršen travnjak u narednoj godini. Da biste se motivisali, pogledajte naše najvažnije savete tokom sezone.

1. Zaokružite opalo lišće
Koristite duvače lišća kako bite očistili opalo lišće.

2. Uklanjanje slame
Uklanjanje slame je suštinski korak za postizanje zdravog travnjaka, gde bi se na taj način bolje absorbovala sunčeva svetlost.

3. Ručna ili mašinska vertikacija
Kako biste osigurali da vaš travnjak ostane u vrhunskom stanju, morate se pozabaviti uklanjanjem viška slame i mahovine. Možete ručno vršiti vertikaciju pomoću grabulja za slamu, ili da koristite Husqvarna vertikator. Ne samo da će ovo pomoći vašem travnjaku da ponovo diše, već može i da seče bočne izdanke trave. Kada one počnu da se ukorenjuju, dobićete novu travu i deblji, raskošniji travnjak.

4. Pravilno đubrenje
Kada je vašem travnjaku za predstojeću jesen potrebna nega, nanesite lagano đubrivo jednom u ranu jesen i jednom u kasnu jesen. Koristite prirodno đubrivo koje je specifično za vaše uslove.

Možda bi bilo vredno izabrati đubrivo sa manjim sadržajem azota tokom jesenje nege travnjaka u poređenju sa onim što ste koristili leti ili u proleće.

Ako naiđete na mahovinu, možete primeniti proizvod koji sadrži gvožđe sulfat. Ovo će pomoći da se prilagodi pH vrednost travnjaka.

5. Aeracija i sadnja
Izvršite aeraciju - ili ručno vilama ili pomoću aeratora za travnjak - jer ćete tako dobiti više kiseonika do korena. Pored toga, možete koristiti vertikator za poboljšanje aeracije. Vertikalnim sečenjem dodaje se novi kiseonik, što povećava otpornost trave, a istovremeno se i mahovina i korov čupaju zajedno sa ostacima stare trave, što zauzvrat vodi do gušćeg travnjaka.

Možete da zasejate i gole površine, ali vodite računa da prođete najmanje mesec dana od prvog mraza. Imajte na umu da trava prestaje da raste kada je oko 6°C.

6. Oštri noževi za kosačicu
Zamenite ili naoštrite noževe kosačice sada – preporučujemo da to uradite dok pripremate travnjak za hladniju dob. To je zato što je poslednje košenje u godini neverovatno važno. Oštri noževi će pomoći da trava dobije najbolju negu pred zimski odmor.

7. Ključno košenje
Za poslednje, ključno košenje malo podignite visinu sečenja. Što je trava viša, više energije može da uskladišti tokom zimskog perioda.

Ne zaboravite da isključite sistem za navodnjavanje, ako ga imate, kada trava prestane da raste.

Održavanje travnjaka u jesen

Zaključak

Održavanje zdravog travnjaka tokom jeseni je ključno za njegovu dugotrajnost i lepotu.

Uklanjanje slame, đubrenje, aeracija, sadnja, oštri noževi i košenje su ključni koraci koji će vam pomoći da postignete najbolje rezultate.

Stoga ne zaboravite da pratite ove korake kako biste uživali u prelepom i bujnom travnjaku tokom cele godine.

Često postavljana pitanja:

1. Kako da znam da li je travnjaku potrebna vertikacija ili aeracija?
Ako primetite da je vaš travnjak gusto prekriven slamom ili mahovinom, verovatno će vam biti potrebna vertikacija. Aeracija se obično preporučuje ako je zemlja tvrda i kompaktna.

2. Kada je najbolje vreme za đubrenje jesenjeg travnjaka?
Najbolje vreme za đubrenje jesenjeg travnjaka je u ranu jesen i kasnu jesen, kada trava još uvek raste, ali temperatura počinje da opada.

3. Koliko često treba da se menja nož kosačice?
Noževi kosačice treba da se menjaju ili oštre najmanje jednom godišnje, po mogućstvu pre zimske sezone.

4. Da li je aeracija travnjaka isto što i vertikacija?
Ne, aeracija i vertikacija su dve različite metode održavanja travnjaka. Aeracija se fokusira na unos kiseonika u zemlju, dok vertikacija uklanja slojeve trave, slame i mahovine sa površine travnjaka.

5. Kako da se pripremimo za zimu nakon jesenjeg održavanja travnjaka?
Nakon jesenjeg održavanja, osigurajte da je trava dobro skraćena, noževi oštri, i isključite sistem za navodnjavanje kako bi se trava pripremila za zimu.

Povezani članci