011/405 44 55  
011/2526 806
065/2526 806
[email protected]
Ponedeljak - petak: 8:30 - 16:30 Subota: 8:00 - 15:00

Mini traktori kao praktična alternativa

Blog, 13.04.2021.

Osim što su lakši za upravljanje, mini traktori su i ekonomičniji. Istina je da su manje izdržljiviji, jer sami po sebi nisu planirani za velike poljoprivredne i baštenske radove, ali manji traktor koji ispunjava sve vaše potrebe se na duže staze veoma isplati.

Zašto biste ulagali u standardni traktor ako vam tolika mašina nije potrebna? Ako sa traktorom manjih dimenzija možete da obavite sav posao, onda je mini traktor definitivno najbolji izbor po svim stavkama.

Koje vrste mini traktora postoje?

Osnovna podela mini traktora jeste na rajdere i na baštenske mini traktore. Dok je rajder četvorotočkaš koji je dobar za teško dostupne oblasti, mini traktor je mlađi brat standardnih traktora po svojim performansama i funkcijama.

Mini traktori se takođe mogu podeliti u tri grupe prema svojoj snazi i to:snaga motora do 5 kW, preporučeni za površinu do 2 hektara, mogu da se voze off-road i velika prednost je što troše malo goriva;snaga motora do 13 kW, preporučeni za površine do 5 hektara;snaga motora do 40 kW, praktično iste performanse kao i standardni traktor.

Benzinac ili dizelaš?

Večna diskusija koja važi i za mini traktore. Odluka zavisi od vas, ali ako ste neodlučni, možemo vam pomoći sa tabelom koja navodi kako prednosti, tako i mane oba tipa motora.

Saveti za bezbednu upotrebu mini traktora

Pre svake upotrebe mini traktora važno je da vaša bezbednost bude na prvom mestu. Pre puštanja mašine u pogon, neophodno je da pročitate priručnik za upotrebu, kao i savete za održavanje vašeg mini traktora.

Pre bilo kakvih radova, važno je da uvek pregledate mašinu i da proverite kočnice, kvačilo, i druge komande. Takođe, ručica menjača mini traktora uvek treba da bude u neutralnom položaju pre startovanja i zaustavljanja.

Nije na odmet da ponovimo kolika je važnost sigurnosnog pojasa i da vas podsetimo da ga uvek namestite pre radova. Uvek nosite udobne cipele i rukavice za rad.

Još jedna preporuka jeste da sve poljoprivredne i baštenske radove obavljate samo u toku dana.

Husqvarna TS 138
Husqvarna TS 138

Koji mini traktor je najbolji?

Teško je reći koji traktor je bolji jer su u pitanju nijanse u njihovim performansama. Najsigurniji način da izaberete mašinu koja vama odgovara jeste da se vodite vašim potrebama. Kolika je veličina vašeg poljoprivrednog dobra? Da li vam je bitna buka motora? Da li radite tokom cele godine? Uzmite sve te stvari u obzir pri kupovini vašeg mini traktora ili rajdera, a na našem sajtu možete pogledati koje modele trenutno imamo u ponudi.