Da li vaš trimer za živicu više nije efikasan kao nekada? Ovo nije neuobičajeno: često korišćenje otupljuje oštrice, pa im je potrebno oštrenje. Međutim, moguće je da problem proizlazi iz drugog uzroka, pa proverite sledeće simptome kako biste brzo utvrdili verovatni uzrok:

Grane se često zapinju u škarama

Ako primetite da se grane često zaglavljuju između zuba tokom šišanja - blokirajući alat, to ukazuje na to da se gornje i donje oštrice trimera više ne poklapaju. To se dešava jer se distanceri između oštrica troše tokom vremena.

Grane se ne seku čisto

Smola i deblo grana tokom vremena otupe oštrice rezanja.

Ako vaši trimeri za živu ogradu ostavljaju nepravilan i resav rub prilikom sečenja, to ukazuje na potrebu za oštrenjem oštrica. Možete ih odneti na oštrenje ili jednostavno to uradite sami uz malo strpljenja.

Objasnićemo kako brzo i lako možete naoštriti svoj trimer za živicu. Za ispravno oštrenje vašeg trimera, trebaće vam sledeća oprema:

Uputstva za oštrenje

Idealno je oštriti pre nego što se na oštricama vide znaci trošenja - zapamtite da je životni vek vaših trimera za živicu u velikoj meri zavisan o redovnom održavanju. Stoga preporučujemo oštrenje svakih 50 sati korišćenja, kako biste obezbedili konstantne performanse sečenja i omogućili dugotrajnu upotrebu.

VAŽNE bezbednosne mere:

Pre nego što počnete sa oštrenjem, razmislite kako najbolje da se zaštitite. Nosite zaštitne naočare i rukavice od čvrstog materijala kako biste sprečili povrede. Takođe se pobrinite da vaš alat ne može slučajno da se pokrene ili sklizne tokom oštrenja.

Korak 1: očistite zube

Tokom korišćenja, biljni sok i smola se nakupljaju na sečivu vašeg trimera. Uklonite ovu prljavštinu mekom krpom pre nego što počnete oštriti oštrice.

Osoba u rukavicama drži trimer na radnom stolu dok koristi krpu da očisti sečivo

Korak 2: oštrite oštrice trimera ravnom turpijom

Samo nekoliko koraka je potrebno da biste ručno oštrili svoj trimer i osigurali dugotrajne performanse sečenja. Prvo uzmite ravnu turpiju.

Uvek turpijajte prema sečivu. Ravna turpija je dizajnirana da radi samo kada se koristi u jednom smeru, a ovaj metod osigurava savršeno oštar rez. Turpija je efikasna samo prilikom poteza prema napred, pa je treba podići sa površine prilikom povratka: izbegavajte "sečenje" napred-nazad po površini, jer to može ponovo otupiti oštricu.

Uvek budite pažljivi da ne uklonite previše materijala tokom oštrenja: granica habanja je 5 mm. Ako ostružete više od toga, čvrstina materijala može biti ugrožena, što vaš trimer kasnije čini neupotrebljivim.
Koristite isti broj poteza turpijom za svaku oštricu, tako da su sve oštrice iste dužine na kraju.

Korak 3: uklonite ostrugane ivice pomoću brusnog kamena

Biće vam potreban brusni kamen za ovaj korak oštrenja. Koristite ga da izgladite bilo koje ostrugane ivice koje su se razvile na donjoj strani oštrica tokom turpijanja.

Okrenite trimer tako da možete raditi na zadnjoj strani oštrica, i lagano ih navlažite dok radite. Povucite brusni kamen duž svake oštrice, koristeći pokret prema vrhu i izgladite grubu površinu.

Korak 4: briga nakon oštrenja

Sada je gotovo! Potrebno je posvetiti malo pažnje svom sveže naoštrenom trimeru za živicu.

Prvo uklonite sve prašine koje su nastale tokom prethodnih koraka brušenja. Proces turpijanja će ukloniti zaštitu od korozije koja je prethodno bila na oštricama, pa sledeće trebate poprskati sečivo rastvaračem smole. Ovo će osigurati da mašina nastavi besprekorno da radi i da će vam dugo služiti.

Oštrenje trimera za živu ogradu

Zaključak je da redovno oštrenje trimera za živu ogradu nije samo praktična, već i ključna praksa za očuvanje zdravlja i izgleda vaše bašte i ograde.

Oštar trimer će omogućiti precizno oblikovanje živice, smanjiti napor prilikom rada i povećati životni vek vaše opreme.

Obratite pažnju na redovno održavanje, jer oštar trimer čini čuda za izgled i zdravlje vaše žive ograde.

Povezani članci