Zimzelene pokrivne biljke su odlične za dodavanje lišća i boje u vaš vrt - i to sa minimalnim naporom. One daju interesantnost koja se ne menja tokom godišnjih doba. Takođe pružaju odlično skrovište za insekte i male životinje. Ovo je ključno za unapređenje vašeg vrta za životnu sredinu i divlji svet.

Teško je odabrati prave biljke, ali mi smo tu da pomognemo. Važno je pravilno odabrati lokaciju, jer neke biljke zahtevaju više sunca od drugih. Iako su niskog održavanja, postoji mnogo izbora zavisno od toga u kojim područjima sadite.

Saznajte više u nastavku o top 5 najboljih izbora, prilagođenih različitim situacijama!

5 najboljih zimzelenih biljaka za vaše dvorište

Odabrali smo naše biljke na osnovu njihovog izgleda, mesta gde mogu rasti i koliko su jednostavne za održavanje.

Bez obzira na vaše potrebe, sigurno ćete ovde naći pravu preporuku!

  1. Polegla kleka - Jedna od lako rastućih biljaka koje se prilično često koriste je polegla kleka. Raste nisko, i zaista nije potrebno mnogo brige o njoj da bi napredovala. Koristite je da pokrijete sunčane površine i napravite neko razgraničenje. Takođe imaju veoma prijatan miris i pružaju gustu, ali diskretnu pokrivenost tamo gde ih posadite. Polegla kleka je idealna ako imate sunčano područje koje ne želite mnogo održavati, ali takođe želite biljku koja horizontalno raste sa svežim mirisom.
  2. Crna mondo trava - je veoma jedinstvena krtolasta biljka. Njeni tamno ljubičasto-crni listovi daju dramatičan izgled vašem vrtu i stvaraju gust tepih lišća. Listovi mogu postati prilično dugi, a sitni ružičasti cvetovi se pojavljuju u proleće i leto.Idealna je za suva područja jer je otporna na sušu. Na jugu, gde je vruće, gajite je na senovitom mestu. Na severu, gde temperature leti nisu tako visoke, može uspevati na direktnom suncu. To je veoma svestrana biljka. Pre kupovine, informišite se kada je najbolje posaditi je.
  3. Puzava mirisna metvica - Naša sledeća zimzela krtolasta biljka je puzava mirisna metvica. Ovo je invazivna vrsta u nekim područjima, pa proverite lokalno pre nego što odlučite da je posadite. Sigruno je da ne želite da pravite probleme za životnu sredinu! Puzava mirisna metvica dolazi sa belim ili plavim cvetovima, i veoma je otporna na suvo senčenje. Možete je gajiti gotovo bilo gde, gde druge biljke ne bi preživele.
  4. Kameni cvet - Jesenja radost - je prelepa biljka sa okruglim listovima i cvetovima u ružičastoj boji koja cveta leti. Obično nije potrebno mnogo održavanja ove biljke, ali se pobrinite da ima puno svetlosti i da zemljište nije preterano zaliveno da bi uspevala. Ovo je odličan izbor ako živite na lokaciji gde su temperature veoma visoke. Takođe može podneti mraz, ali zimi ulazi u fazu mirovanja. Zašto ne biste pokušali da je posadite kao lepu dekoraciju oko vaše terase?
  5. Bršljan - na kraju, bršljan je klasičan izbor zimzelene biljke puzavice koja nikada ne izlazi iz mode. To je invazivna biljka u nekim područjima, pa proverite pre nego što odlučite da je posadite. Međutim, jaka biljka može imati velike prednosti. Ako nije invazivna na vašoj lokaciji, i znate kako je sigurno posaditi je, imate sreće! Bršljan može veoma dobro rasti na senovitim mestima sa malo vode. Takođe može podneti puno sunca i vlažno zemljište. Postoji nekoliko različitih vrsta sa različitim oblicima i veličinama listova. To je prelepa biljka sa puno potencijala. Međutim, budite veoma oprezni kako je sadite jer može biti veoma invazivna ako se to uradi nepravilno.

Zaključak

Eto, imate 5 različitih vrsta zimzelenih krtolastih biljaka koje mogu podneti različite uslove. Osim ove liste, imate mnogo drugih biljaka za pokrivanje tla koje možete izabrati, ali ovo su samo neke koje smatramo posebno estetskim i lako održivim.

Postoji mnogo drugih načina da dodate boje svom vrtu ako ne želite samo da koristite biljke za pokrivanje tla. Zašto ne biste pokušali da napravite biljni vrt umesto toga?