Atomizeri prskalice su čest poljoprivredni alat koji su vrlo praktični za zaštitu i prehranu biljaka hemikalijama i preparatima koji se nanose prskanjem.

Prskanje je savremena agrotehnička metoda koja se koristi za veća poljoprivredna dobra poput voćnjaka i povrtnjaka (npr. vinogradi).

Ali domaćini koriste prskalice i za svoje bašte za uzgajanje cveća i drugog dekorativnog ili jestivog bilja.

Prskanje se obavlja tri puta godišnje: u zimu, proleće i jesen.

Kako biste bili sigurni da je vaše voće, povrće i bilje dobilo dovoljnu količinu hranljivih preparata, morate pre toga proveriti svoju mehanizaciju i biti sigurni da je u dobrom stanju. U nastavku vam dajemo nekoliko saveta kako da održavate svoj atomizer prskalicu.

1. Redovno čišćenje rezervoara atomizera

Ovo je nešto što se podrazumeva, ali uvek valja napomenuti. Redovno čišćenje održavanje će produžiti radni vek ne samo vašeg atomizera i prskalice, već svih mašina i uređaja.

Pazite na to da nakon svake upotrebe hemikalija očistite svoj atomizer iznutra. Kako to najlakše da obavite? Sipajte vodu u rezervoar, a zatim pustite atomizer da radi. Na taj način će se izbaciti sve zaostale količine hemikalije.

Zašto je ovo jako važno da uradite? Hemikalije koje dugo ostanu u rezervoaru mogu da izazovu koroziju, ali i da izgrizu gumene delove.

2. Pregled atomizera pre upotrebe

Pregledajte uređaj pre svakog korišćenja. Posebno obratite pažnju na prve znake korozije, napukline i slična mehanička oštećenja. Proverite i stanje creva.

Ako primetite da postoji neki problem, obavezno zamenite oštećeni deo ili odnesite svoj atomizer kod servisera.

Profesionalac će brzo uvideti gde leži kvar i efikasno ga otkloniti.

3. Uklanjanje kamenca

Naša voda je po sastavu veoma tvrda i kamenac je česta pojava. Najjednostavniji način uklanjanja kamenca iz prskalica je uz pomoć male stvarčice koju skoro svako domaćinstvo ima, a to je limuntus.

4. Antikorozivno sredstvo

Kako ne biste imali problema sa korozijom, prevencija u vidu nekog antikorozivnog sredstva je dobrodošla. U ovu svrhu možete koristiti i antifriz za automobile, ali se posavetujte oko sastava, jer su neki antifrizi prilično agresivni i mogu doneti više štete nego koristi.

Svakako nakon što antikorozivno sredstvo ostavite da deluje neko vreme, dobro isperite svoj atomizer ili prskalicu.

5. Proveravanje ispravnosti dodatne opreme

Još jedan korak koji preostaje a koji je podjednako važan, jeste da proverite svu dodatnu opremu. Podmažite sve spojeve, proverite ispravnost svih dizni i zamenite dotrajale delove.

Ako redovno budete praktikovali ove korake, možete biti sigurni u ispravnost svoje opreme.

Temeljni redovni pregledi su ključni kako biste produžili radni vek vašeg atomizera i prskalice. A ukoliko ste u potrazi za novim, pogledajte našu ponudu ovde.

Agro Tehnic Centar je već 20 godina jedna od vodećih firmi u Srbiji koja se bavi prodajom i servisiranjem mini poljoprivrednih mašina i uređaja.

Kod nas možete pronaći širok asortiman mašina renomiranih brendova poput Husqvarna, Bosch, Oleo Mac, Villager, MTD, Oregon i mnogih drugih.

Povezani članci