011/405 44 55  
011/2526 806
065/2526 806
[email protected]
Ponedeljak - petak: 8:30 - 16:30 Subota: 8:00 - 15:00

Kako pripremiti poljoprivrednu mehanizaciju za proleće?

Blog, 13.04.2021.

Kako pripremiti poljoprivrednu mehanizaciju za proleće?

Redovno održavanje mehanizacije obezbeđuje njen duži radni vek i ispravno funkcionisanje. Osim što ćete produžiti na ovaj način trajanje vaših mašina, one će uz redovno posvećeno održavanje pružiti i najbolje performanse.

Kako nije uvek mnogo pažnje posvećeno ovoj temi i kako održavanje uključuje više od pukog čišćenja, u ovom tekstu ćemo objasniti na koje sve načine možete održavati svoju mehanizaciju tokom cele godine.

Skladištenje poljoprivredne mehanizacije

Važno je skladištiti mehanizaciju na adekvatnom prostoru. Bilo to garaža ili hangar, važno je imati na umu da vremenske prilike mogu napraviti štetu na mašinama čija se razmera može tek kasnije uvideti. Pravilno odlaganje i parkiranje mašina na suvom i bezbednom mestu, kao i dodatna zaštita poput cerade i sličnog, doprineće dužem radnom veku.

Korozija – najveći neprijatelj

Korozija je možda i najveći neprijatelj poljoprivredne mehanizacije. Zato je neophodno redovno i temeljno premazivanje metalnih delova zaštitnim antikorozivnim sredstvima. Raspitajte se za najbolji preparat i pažljivo se pridržavajte uputstva za upotrebu. Ova sredstva mogu nagristi i oštetiti delove od drugih materijala, zato se rukovodite preporukama vašeg majstora.

Sezonsko održavanje mehanizacije

Održavanje se može podeliti na:

  • pre početka sezone;
  • u toku sezone;
  • na kraju sezone (pripreme za zimu).

Naravno, osim sezonskog održavanja, preporuka je da pažljivo odlažete i tretirate svoju mehanizaciju i tokom sezone i na prve znake kvarova ili korozije preduzmete neophodne mere.

Pripreme pred prolećnu sezonu

Šta sve treba preduzeti pred prolećne radove? Evo šta sve uključuje preventivno održavanje, kako bi se sprečili ozbiljniji kvarovi, smanjili troškovi i povećala produktivnost:

  • Čišćenje
  • Pregled delova
  • Eventualna zamena / popraka
  • Podmazivanje
  • Promena ulja i filtera
  • Održavanje akumulatora
  • Probni rad

Tipovi popravki i kad se odlučiti za novu mašinu

Postoje dva tipa popravki: tekuće i generalne. Tekuće popravke su sve manje popravke koje se obavljaju skoro svake godine i uključuje i zamenu manjih delova. Tekuće popravke moraju da budu brzo sanirane kako se ne bi problem povećao i prouzrokovao veće kvarove.

Generalne popravke su velike popravke koje se preduzimaju jednom ili dvaput tokom radnog veka mašine i uglavnom su velika investicija zbog troškova.

Kada popravke postanu prilično skupe i performanse opadnu, znaćete da je bolje uložiti u novo. Ako želite da osvežite svoju mehanizaciju novim mašinama, posetite naš sajt Agro Tehnik Centar i upoznajte se sa našom ponudom. Naša prodavnica, kao i servis, nalaze se na adresi Beogradska 414 u Sremčici.